Menú lateral AMP

Ball de vermut

Firma
  • Carme Estiarte
Actualitzada 30/08/2018 a les 09:48
Aquest relat participa al concurs de Relats d'Estiu del diari SEGRE.
Vota'l perquè aconsegueixi el premi del públic! 
 

Semblava que tot canviés: l’aire, la casa, fins i tot la gent, semblaven diferents. Les olors que s’escampaven eren dolces: les magdalenes i les coques omplien de flaires els voltants del carrer del forn, on les dones feien aquelles delícies, preparant-les per a la festa.

Els joves no paraven, tenien molta feina d’enllestir “lo ball”.

La pobra plaça de terra s’havia de convertir en un terra fi, una pista de ball.

La palla i l’aigua i el seu esforç ho aconseguirien. I així, les sabates noves, o les mitges soles de les velles, podrien relliscar ballant les darreres melodies que l’orquestra de torn faria reviure en els cors de la jovenalla, i en els dels que ja no ho eren tan. Aquelles cançons que s’escoltaven per la ràdio, ara, les ballarien acompanyats d’uns sorolls de colors: els dels paperets que cobrien, de punta a punta, el cel de la plaça, ja, tancada amb canyissos, als ulls xafarders...

Tot, era un neguit de corredisses i de cares contentes. Els grans: de que no hi faltés de res a taula, la canalla corrent, amunt i avall, darrere d’ells, volent imitar-los; les noies preparant-se el vestit nou que estrenarien. Per fi estava fet!, i lluïa, penjat fora l’armari, no fos cas que s’arrugués, es veia tan preciós al costat dels enagos emmidonats, o el cancan, que havien comprat quan els pares van anar una vegada a Andorra; les sabates de mig taló, ja estaven a punt. Tot estava a punt. Quina il·lusió!

Els nois feien cants i riures i xivarri, no paraven de dir xerinoles: que guapa està, la Maria, o la Carmeta o…, mentre suats i sufocats deixaven arranjat l’envelat, atapeint-lo de somnis i de ganes de festa. Pensant amb quina noia ballarien el ball del ram, el del fanalet, o el del vermut...

Campanes que no paren, repiquen! La festa comença. Els carrers arruixats, i els balcons guarnits. La processó ja surt, i tots, lluents i nous de vestits i sabates, desfilant pels carrers, mentre les dones grans, canten els gojos al nostre patró. Cabells brillants i clenxes ben fetes, rectes com fusos i les cues de cavall, les trenes, els tirabuixons i els serrells, engominats, plens de fixador. Tothom processonant, menys alguns homes vells, que estaven sempre asseguts, al pedrís del racó mirant-s’ho tot de lluny, de ben segur pensant: bé, un altre any!

El ball del vermut, després de missa i, aquell xarop de llimó, o maduixa, amb gasosa per als més petits, que mai no faltava, i per als grans, el vermut de garrafa, amb sifó i, el barrejat. La foto, si estava atent el fotògraf, no hi podia faltar, deixant constància d’aquell dia i, apa, a corre cap a casa, ens esperava el dinar. El dinar, de la Festa Major!

Tot era quiet a l’hora de la migdiada, el sol queia ardent al mes de juliol i, tothom estava replegat a casa, paint la menja i, preparant-se…

Al tard, la música arribava clara i plena de força fins a casa nostra, on tot eren presses per arreglar-nos però, a mi m’agradava mirar com, amb la claror de la posta del sol, tot es tenyia de uns colors diferents: el cel, el solar, els arbres de l’horta, i les olors a l’herba, i a fruita, es notaven mes intensament, els sorolls de la “secla” i del rajador de la canal, cobraven uns altres sons i, les primeres ombres que apareixien darrere les serres de Riols i, les bombilles del enllumenat dels carrers brillaven diferents, tot es barrejava, amb la música que no parava de sonar ...Quedant-se tots i tot guardat, en el racó dels bons records dels estius de ma infantesa.
 
T'ha agradat?

Aquest relat ha estat seleccionat entre els 32 millors Relats d'Estiu de diari SEGRE. A part dels premis als que opta, també pot aconseguir el premi del públic, el teu. Podràs votar aquest relat clicant a través de Facebook clicant "M'agrada".

Qui en tingui més s'emporta el premi del públic. Així de senzill. El votes?

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com