Menú lateral AMP
LA PEIXERA

Concòrdia o justícia

Firma
  • JUAN CAL
Actualitzada 04/09/2018 a les 09:34

Concòrdia o justícia

SEGRE

L’exhumació de les restes de Francisco Franco i la desafecció del Valle de los Caídos de la condició de gran mausoleu del franquisme havia de provocar reaccions irades per part dels nostàlgics de la dictadura i, en general, dels que es van emparar en el pacte de la Transició per evitar la reparació de les víctimes que tant la guerra com el règim polític que en va nàixer van provocar.

Després de quaranta anys de democràcia, sobreviuen a la societat espanyola tics del règim anterior i sectors de la societat que se senten hereus del seu llegat, que ara es commouen perquè una societat democràtica, sana i adulta pretengui, almenys, eliminar qualsevol honor i homenatge a un dictador sanguinari que a les portes de la mort continuava firmant penes capitals.

És veritat que Franco no va ser vençut, com Hitler o Mussolini, i que les forces democràtiques –des del Partit Comunista fins als democratacristians, passant pel PSOE– es van avenir a un pacte amb les restes del franquisme per facilitar una transició pacífica cap a la democràcia perquè van considerar aleshores, potser amb raó, que d’una altra manera seria impossible aconseguir la llibertat.

A causa d’aquest pacte, van quedar sense resoldre els crims comesos per les forces vencedores de la guerra i per exhumar milers de cadàvers sense identificar, perduts en cunetes i fosses comunes, sense que les famílies tinguessin dret a recuperar-ne les restes. L’eliminació dels honors al règim franquista va ser també incompleta. Potser és el moment de completar la tasca.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com