Menú lateral AMP
APUNT ALIÈ

El viaducte Morandi

Firma
  • RAFAEL TORRES
Actualitzada 17/08/2018 a les 16:41

Matteo Salvini, el vicepresident i ministre de l’Interior italià, sempre ferotge amb els més febles, els fugitius de la fam, els nàufrags, s’ha compadit d’una estranya forma dels seus compatriotes morts en l’ensorrament del pont de Gènova: “És inacceptable que a Itàlia es mori així.”

Fins i tot per donar un condol, Salvini sembla sentir una inclinació irrefrenable a comportar-se grollerament, ja que és potser acceptable, o menys inacceptable, que es mori així en altres països, en altres llocs? Es diria que per al ministre Salvini ni la mort no iguala els éssers humans, o, si més no, la forma de morir.

No li sembla acceptable que a Itàlia, on sobreviuen tantes edificacions de l’antiga Roma, es desplomi un viaducte modern, el sinistrat Morandi, que amb el seu més d’un quilòmetre de llarg i els seus quaranta-cinc metres d’alçada desafiava al buit amb una enginyeria tan pretenciosa com precària.

Es tractava d’un pont malalt, necessitat de pedaços constants, que discorria amenaçador sobre els habitatges de Gènova, però que, al tractar-se d’Itàlia, es veu que no era acceptable que un mal dia s’agreugés i caigués. Ara bé, Salvini s’ha conformat amb aquesta desafortunada frase i no li ha donat la culpa, com sol fer, als immigrants.

En aquesta ocasió, potser per la insuperable dificultat de lligar una cosa amb l’altra, l’hi ha llançat a Europa. Segons ell, el viaducte Morandi s’ha esfondrat, arrossegant amb si les vides d’unes 40 persones, perquè la UE no permet a Itàlia gastar el necessari a les seues carreteres.

Venint a dir que per culpa de la Unió Europea ha passat l’inacceptable, que a Itàlia es mori així, el vicepresident italià ha perdut una altra ocasió, i en van moltes, per callar. Tan difícil és exhibir una mica de continència verbal, i conceptual, davant d’una tragèdia? Per a Salvini, pel que sembla, sí.

A Itàlia, com a tot arreu, es mor de moltes maneres, inacceptables, si es mira bé, totes ho són. La mort és sempre inacceptable, independentment de com cadascú digereixi la seua inevitabilitat. És inacceptable, sí, que una mala obra pública provoqui la mort a Itàlia de 40 ciutadans, com ho és que també a Itàlia, a les seues aigües, o a prop, hi hagi nàufrags que s’ofeguin per no rebre el socors que dicten les sagrades lleis del mar. Gairebé tot al món està esdevenint inacceptable.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com