Menú lateral AMP
NOTES AL MARGE

De costa a costa

Firma
  • Vidal Vidal
Actualitzada 08/02/2018 a les 13:41

De costa a costa

SEGRE

S’acompleixen 70 anys del primer viatge a través dels EUA per part de Jack Kerouac i alguns amics, així com els 60 de l’aparició de la novel·la que recollia l’experiència, la llegendària On the road, esdevinguda aviat la bíblia del moviment beatnik, precursor del hippysme i d’altres fenòmens contraculturals de la joventut d’arreu del món. La doble efemèride pot ser un bon motiu per conèixer o rellegir l’obra (aprofitant una recent reedició en català molt assequible a Labutxaca, sota el títol d’ A la carretera, per només 10,95 euros), sens dubte més interessant com a testimoni de l’esperit d’una època que no pas per raons estrictament artístiques: crec que era Truman Capote qui considerava el text en qüestió més un exercici de mecanografia que no de creació literària. De fet, aquell jove catòlic influït pel budisme, amant del jazz i de les emocions fortes, consumidor habitual d’alcohol i drogues, va redactar d’una tirada el llibre en un rotlle de paper de 36 metres.

En realitat, Jack Kerouac (1922-1969), el Sal Paradise protagonista de la narració autobiogràfica, va travessar quatre vegades el continent de punta a punta, d’Atlàntic a Pacífic, l’any 1947 i els tres següents, sortint sempre de Nova York i acabant a San Francisco, si bé seguint diferents itineraris, un dels quals desviant-se cap al nord per Seattle, un altre vorejant la frontera mexicana i encara un altre baixant fins a la ciutat de Mèxic. A l’anada o a la tornada solia aturar-se a Denver, capital de l’estat de Colorado, on havia viscut el seu company de ruta Neal Cassady, inspiració del fascinant personatge Dean Moriarty. També formaven part d’aquella colla de bohemis el pintor Larry River, el músic David Amram o els poetes Gregory Corso i Allen Ginsberg. Alguns d’ells fundarien més endavant a San Francisco la llibreria i editorial City Lights, lloc de pelegrinatge de mitòmans.

Va ser el meu cas quan l’hivern de 1984 vaig emprendre, tot sol i amb una motxilla a l’esquena, a bord d’autobusos de línia Greyhound, un recorregut de gairebé un mes resseguint les petges de Kerouac, incitat per la lectura d’aquell seu llibre percebuda com una epifania. Al carrer Larimer de Denver encara hi vaig trobar els rodamons sense sostre –no crec pas que els mateixos, però semblants– amb qui l’escriptor de Massachusetts va xerrar, beure i cantar alguna d’aquelles nits de disbauxa.

© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com