Menú lateral AMP

La compra a granel guanya pes

Firma
  • JBC
Actualitzada 17/08/2018 a les 17:19
Comprar cereals, llegums o fruits secs a granel és molt més que una moda exòtica i una forma de reduir la quantitat de plàstics que acumulem a la brossa de casa. Parlem d’una alimentació més sana, d’una cuina més elaborada, de prendre consciència que som el que mengem. Connectar-nos amb la terra a través de la cuina.

PAPER. L'Ana de Granel Lleida, omplint una bossa amb un preparat d'arròs i productes deshidratats per fer una paella de verdures.

SEGRE

Estem acostumats a omplir carros de la compra amb productes que porten un, dos, tres o quatre envoltoris de plàstic. Peces individuals de pastisseria industrial embolcallades amb un plàstic, totes posades dins una safata de plàstic que, al mateix temps, està segellada dins una bossa de plàstic.

Segons en quins establiments comprem és inevitable acumular grans quantitats de plàstics de rebuig. “Ja no es tracta només de reciclar aquests residus, sinó d’intentar evitar el màxim la quantitat que generem.” Cristina Díaz fa més de dos anys que va obrir Chia, una botiga de productes ecològics a granel a Lleida.

“Aquí els clients s’enduen els productes amb bosses de paper o porten de casa els seus propis envasos; la gent que compra aquí dóna importància a la necessitat de reduir els plàstics i vol tendir a un consum més responsable.”

Una cosa porta a l’altra i s’alimenta mútuament. L’Ana Jiménez està al capdavant de Granel Lleida. Va obrir fa deu mesos i “una de les motivacions que em va fer pensar en la necessitat d’aquest tipus d’establiments és que molts dels productes que venen a les grans superfícies són paquets grans, de quilo, i com que vivia sola se’m feia malbé el menjar”.

Mentre la solució de les grans marques ha estat tendir a generar més residus, l’Ana va pensar que si compraves a pes podies gestionar molt millor el rebost de casa. Són dues alternatives a les noves formes d’emancipació, en les quals hi ha molta gent que viu sola.

No tot és una qüestió de residus, és clar, a les botigues a granel es prioritzen dos criteris bàsics pel que fa als productes que hi venen: l’ecologia i la proximitat. Cada establiment escull el seu criteri a l’hora de prioritzar quan els aliments no poden complir-los els dos.

Apostar per una alimentació saludable implica que eviten molts productes que formen part habitual de les compres de moltes famílies: “La idea és evitar els productes processats per la indústria que contenen conservants i altres tipus d’additius que ens semblen innecessaris i perjudicials”, explica la Cristina, “les pastes només porten farina i aigua, els fruits secs són naturals, els llegums només estan assecats...”

Hi podem trobar els ingredients bàsics de la nostra dieta i d’altres menys coneguts com la quinoa o la llentia vermella. “Molta de la clientela és gent amb canalla petita que, quan es comença a plantejar l’alimentació del seus fills, vol donar-los productes ecològics i de major qualitat que el menjar preparat o amb excessos de sucres i greixos saturats de la indústria.”

A partir d’aquí, els canvis es van estenent al conjunt de la família. Tres botigues no són competència directa de les grans superfícies, on compra la majoria de la població. A dia d’avui és una opció per a gent amb molta consciència sobre el benestar i el medi ambient, i generalment són gent de classe mitjana amb estudis superiors, amb inquietuds culturals.

Entre l’elitisme i l’avantguarda, el consum a granel s’ha fet un forat en la nostra societat i a poc a poc ganya adeptes. No és una moda passatgera sinó una manera d’entendre la vida que posa en qüestió el model imperant de menjars preparats en envasos de plàstic i aposta per un sistema sostenible.

© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com