Menú lateral AMP

Contra els límits, fotografia

Firma
  • LORENA METAUTE
Actualitzada 11/06/2018 a les 16:15
La fotografia serveix per a moltes coses: per recordar, per documentar i també per superar els límits que ens imposem o, més enllà, descobrir que tenim més competències de les que ens havíem imaginat. Així ho van viure 12 joves lleidatans que van ser fotògrafs per un dia i que ja han inaugurat exposició col·lectiva al CaixaForum Lleida.

Exposició

SEGRE

Una lona blanca al carrer Blondel, davant del CaixaForum Lleida, cridava l’atenció el passat 11 de maig, en plena festa major de Lleida, amb els carrers plens de gom a gom. Com una llum de neó en la foscor, aquesta taca blanca atreia els curiosos que, en apropar-se, veien un grup de 12 joves fent torns per utilitzar l’espai en blanc on captaven identitats, tot reflectint-les en retrats, a partir d’un sol clic. Es tractava del Fotomaton Ciutadà, un projecte de fotografia participativa conduït pels professionals de Ruido Photo que es pot visitar a la sala d’exposicions del CaixaForum Lleida fins al 17 de juny. El Pau Coll, fotògraf documental de Ruido Photo, destaca que “es tracta de fotografia participativa en la qual tots els actors guanyen. D’una banda, els 12 joves fotògrafs per un dia s’atansen al procés i la llibertat creativa tot relacionant-se amb el seu entorn d’una manera diferent de com ho havien fet fins ara. I de l’altra, les persones que s’avenen a ser retratades per ells s’emporten a casa una còpia impresa. És un intercanvi que comporta, a més a més, una aproximació interpersonal molt enriquidora”.


 

El Pau va fer un taller teòric als joves el dia anterior a sortir al carrer a fer fotos, igual que en les quatre edicions anteriors que ja ha fet el seu estudi amb el suport del programa Art for Change. La directora del CaixaForum Lleida, Maribel Tost, apunta que el programa “és un generador de processos creatius liderats per un artista, en els quals participen col·lectius en situació de vulnerabilitat o persones d’un mateix entorn o barri, amb l’objectiu d’afavorir processos de transformació personal i social. Amb l’impuls d’aquestes iniciatives s’ofereix als participants l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, es fomenta la igualtat de condicions i oportunitats, i es contribueix a l’empoderament de persones o grups a través d’un procés artístic”.


 

Els fotògrafs protagonistes són joves usuaris dels serveis de Prossec, una entitat juvenil sense ànim de lucre que ofereix recursos d’educació no formal des del seu centre obert ubicat al centre històric. “Vam acceptar el projecte perquè estava plens d’oportunitats per a ells. Un exercici per aventurar-se, sortir de la zona de confort i fer un exercici d’autoconfiança que els va portar a incrementar l’autoestima. Molts d’ells em van comentar després que havien fet coses que ni tan sols sabien que podien fer. Va ser un treball de competències molt enriquidor per a tots”, explica la Xesca Garcia, responsable de la promotora social Prosec. Afegeix que el format del taller del Fotomaton és perfecte per als joves ja que “és fàcil, ràpid i revelador”.


 

No se sap mai on i com es pot despertar una vocació. I aquest taller pot haver estat la llavor de la carrera professional de la Lina o de la Jessica, de 15 i 12 anys, respectivament. “Em vaig apuntar perquè volia saber més sobre tècnica fotogràfica i millorar les fotos que faig i publico, entre d’altres, a Instagram”, diu la Jessica. El Mad, de 17 anys, ja tenia algun coneixement, fins i tot d’edició, però “em va servir molt, a més d’aprendre, per superar vergonyes i sentir-me segur en la relació amb els altres”. La Lina destaca que “d’ara endavant, quan faci un enquadrament, sempre tindré en compte les mans i els ulls”. El Sergi, de 17 anys, ho va trobar més fàcil del que s’imaginava. I tots coincideixen que, si poguessin, repetirien l’experiència.© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com