Menú lateral AMP

Loga nidra

Firma
  • JUDITH BASSOLS
Actualitzada 17/08/2018 a les 18:47
Els beneficis del son conscient

Ioga nidra

JUDITH BASOLS
El ioga nidra és la part del ioga que desperta el son conscient. És una pràctica que et porta a viure l’estat de consciència entre el son i la vigília. A les classes de ioga s’inclou a la part del final i en diem relaxació. El teu cos i la teva ment estan profundament relaxats i a la vegada la teva atenció conscient està desperta i alerta.

Per entrar en aquest estat de consciència es necessita molta pràctica, ja que al principi el més normal és adormir-te. És per això que es recomana per a persones que tenen insomni o els costa dormir escoltar abans d’anar al llit una gravació de ioga nidra. Entre els anys 60 i 70 Swami Satyananda Saraswati va sistematitzar aquesta tècnica que aporta diversos beneficis a nivell físic, mental i emocional. Les arrels del ioga nidra les trobem en un antic ritual tàntric (Nyasa). Swami Satyananda el que va fer va ser adaptar-lo perquè qualsevol persona, sense necessitat d’estar iniciada, pogués beneficiar-se dels efectes de la seva pràctica.

S’ha de practicar en absoluta quietud corporal i amb la intenció de mantenir-nos desperts. L’asana bàsica és savasana, la posició del cadàver. Estirats panxa enlaire amb les cames i els braços separats del tronc amb els palmells de les mans cap al cel. La columna queda alineada i estirada, la barbeta baixa lleugerament cap al pit. Ioga nidra ens porta a l’atenció plena (mindfulness), és una tècnica de pratyahara (interiorització i absorció dels sentits) que ens condueix a l’estat de meditació. La pràctica consisteix en nou passos que ens va guiant l’instructor o la gravació:

EXERCICI PRÀCTIC
• 1.- Preparació i relaxació.

Ens estirem i adoptem savasana. La veu ens convida a anar centrantnos en nosaltres mateixos prenent consciència de tots els sentits i de la pròpia respiració.

• 2.- Sankalpa.
Significa resolució o propòsit. És una frase curta i concisa, positiva i formulada en temps present. Que la repetirem amb veu interna tres vegades.

• 3.- Rotació de consciència.
Consisteix a posar l’atenció en diferents parts del cos que ens van nomenant, mantenint-nos equànimes i desperts en tot moment. En aquesta part és molt fàcil que ens adormim, a causa de la gran relaxació corporal que ens aporta.

• 4.- Consciència de la respiració.
En aquesta fase s’efectua un compte enrere de la pròpia respiració, sense modificar-la. El practicant penetra en un major estat de relaxació i interiorització.

• 5.- Sensacions oposades.
La veu et condueix a viure diferents parells de sensacions i sentiments oposats. Aquesta fase ajuda a transcendir pensaments dualistes i permet expandir la consciència d’unitat i l’estat d’equanimitat.

• 6.- Consciència de chidakasha.
És l’espai de la consciència, l’espai psíquic. Quan tanquem els ulls i mirem endavant entrem dins de chidakasha, l’espai infinit i incommensurable. Observarem l’espai de la consciència amb neutralitat i equanimitat evitant identificar-nos amb el que observem. Aquí connectem amb el nostre inconscient deixant que emergeixi i en puguem transcendir les coses que en van sortint.

• 7.- Visualització.
La veu ens condueix en un viatge que ens permet prendre consciències dels Samskares (les impressions viscudes emmagatzemades en el nostre inconscient) per transformar-les.

• 8.- Chidakasha i Sankalpa.

• 9.-Finalització.
A poc a poc la veu ens guia cap al moment present despertant el cos i portant-nos cap al món exterior.
El treball que efectua el ioga nidra és molt profund. A través de les 9 fases aniràs baixant les teves ones cerebrals i podràs entrar en el teu inconscient o simplement t’adormiràs. Et recomanem que busquis gravacions a internet de ioga nidra, t’estiris còmodament en savasana i gaudeixis del viatge!
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com