Menú lateral AMP
LLEURE HISTÒRIA

Buscadors d’or per un dia

Firma
  • M.-CABELLO
09/09/2018 a les 05:21
El Centre d’Interpretació de l’Or de Balaguer atansa fins dimarts la forma tradicional de trobar aquest metall || Després de l’èxit dels tallers d’estiu, que van esgotar reserves a principis d’agost

Petits i grans busquen palletes d’or al riu mitjançant l’antic procés de tamisat.

ÒSCAR MIRÓN

Buscar petites partícules d’or a la vora del riu Segre està més de moda que mai. I és que des que el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, a Balaguer, va reviure la història d’aquest metall preciós a Ponent mitjançant els seus tallers didàctics, cada vegada són més les persones que aposten per convertir-se en cercadors d’or al més pur estil de les pel·lícules de l’Oest.

Després de l’èxit aconseguit aquest mes passat d’agost amb l’activitat A l’estiu, l’or el busquem al riu, l’equipament ofereix des d’ahir i fins dimarts noves visites guiades per a tota la família.


Per cada cubell de sorra es poden trobar entre una i tres partícules, molt petites i planes

Durant prop d’una hora, petits i grans emprenen un recorregut històric per descobrir l’explotació d’aquest material al Segre, documentada ja des de l’època romana a la Cerdanya, encara que la seua màxima activitat va ser en l’època andalusina i en els segles XVI i XVII, quan es va començar a utilitzar el mercuri com a amalgama per extreure l’or de la sorra.

Tanmateix, el plat fort d’aquestes sessions són els tallers pràctics a la zona dels safarejos, on els participants aprendran a separar l’or de la sorra mitjançant l’antic procés del tamisat i podran emportar-se de record les petites palletes que trobin.

El mateix succeeix amb els tallers a la vora del riu, que ja han penjat el cartell de “complet” per a l’últim passi del 15 de setembre. Lluny de trobar grans fortunes, des del centre apunten que “per cada cubell de sorra es troben entre una i tres partícules, molt planes i petites”.

Així mateix, expliquen que “aquest estiu ha estat el més exitós quant a visites, per la qual cosa per a l’any que ve ens hem plantejat allargar els tallers un mes més, des de mitjans de juny fins a mitjans de setembre”. Per a aquest pont de la Diada, el Centre d’Interpretació de l’Or ha programat dotze sessions d’una hora que no requereixen reserva prèvia i que es duran a terme a les 11.00 hores, les 12.00 i les 13.00, amb un preu de 5 € en el cas dels adults i dos en el dels menors de 16 anys. Encara que l’activitat d’aquest cap de setmana, que té com a lema Recerca d’or en família, es porta a terme dins de les instal·lacions annexes a l’antic Molí de l’Esquerrà, el taller estrella de l’estiu dura dos hores i es du a terme al mateix riu.

En grups reduïts de quinze persones, els participants s’embarquen en la recerca d’aquest metall preuat entre la grava i, si la seua paciència té com a recompensa la troballa d’alguna palleta, també se’ls proporciona un petit vial perquè les conservin com a record.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com