Menú lateral AMP
SALUT INFANTESA

Detectat alcoholisme fetal en trenta nens lleidatans adoptats

Firma
  • R.RÍOS / M.CABELLO
06/09/2018 a les 05:19
El 50% dels que vénen de Rússia i Ucraïna, i la Generalitat alerta famílies

L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida té actualment diagnosticats una trentena de casos de síndrome de l’alcoholisme fetal, una patologia derivada del consum d’alcohol durant l’embaràs i que causa problemes de neurodesenvolupament, hiperactivitat i dificultats en l’aprenentatge. Afecta el 50% dels nens adoptats a Catalunya procedents de Rússia i Ucraïna, segons un estudi pioner impulsat per la Generalitat, que alerta les famílies en disposició d’adoptar i les quals formarà amb un pla. Davant d’això, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (Icaa), Agnès Russiñol, i el subdirector general de Drogodependències de la Generalitat, Joan Colom, van anunciar ahir que la Generalitat reforçarà la prevenció i el tractament dels nens i joves afectats per aquests trastorns. Per això, els departaments de Salut i de Treball, Assumptes Socials i Famílies han elaborat un document de consens per realitzar el cribratge d’aquest trastorn que s’incorporarà a Pediatria, així com guies per a la prevenció en embarassades i l’atenció d’afectats en escoles i en els àmbits de psicologia i psiquiatria.

A més, l’Icaa valorarà i formarà per a l’adopció d’un nen amb necessitats especials les famílies que vulguin adoptar nens d’aquests dos països, i Russiñol va cridar a tenir també en compte que “l’altre cinquanta per cent no està afectat”.

D’altra banda, també s’actuarà amb les entitats acreditades per a l’adopció internacional i el 2019 es formarà professionals de centres de salut mental i de desenvolupament infantil. L’estudi ha donat resultats similars a l’única semblança feta a Europa, a Suècia el 2010. En aquest sentit, l’Icaa va enviar cartes a més de 700 famílies que havien adoptat a Rússia i Ucraïna entre el 1998 i el 2015. En aquell període,

Rússia representava el 80% de les adopcions fetes a Catalunya de nens europeus i el 39% del total d’internacionals culminades. Des d’aleshores, la tendència ha estat a la baixa, com a la resta de països.

Segons assenyala l’associació SAF, les persones que pateixen la síndrome d’alcoholisme fetal solen ser nervioses i difícils de tractar, tenen problemes de socialització i tenen dificultats d’aprenentatge, entre altres característiques.

El Govern no es planteja tancar aquestes adopcions

Malgrat les conclusions de l’estudi, l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció descarta tancar les adopcions a Rússia (a Ucraïna estan tancades des del 2012). La directora, Agnès Russiñol, va defensar “el dret que tenen aquests nens, com tots els altres, a poder viure en família” i va recordar que la meitat dels petits que arriben d’aquests països no estan afectats per aquest trastorn.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com