Menú lateral AMP
DOCUMENTACIÓ CULTURA POPULAR I RELIGIOSA

Un arxiu únic en creixement

Firma
  • R.RÍOS
30/08/2018 a les 05:23
L’Arxiu Gavín del monestir de les Avellanes celebra a l’octubre el desè aniversari amb un cicle de conferències || Amb quatre milions de documents, és un dels més grans d’Europa

L’arxiu es nodreix de donacions i d’intercanvis amb altres col·leccionistes.

R.RÍOS

Més de quatre milions de documents classificats com postals, estampes o fotografies formen part en el dia d’avui de l’Arxiu Gavín, un dels arxius personals més grans d’Europa. Un petit gran tresor que des del 2008 acull el monestir de les Avellanes i que ara a l’octubre celebrarà el desè aniversari. Aquest centre de documentació de la cultura popular i religiosa de Catalunya va arribar fins a la comarca de la Noguera després que l’any 2000 el seu creador, Josep Maria Gavín, fes una crida a diferents institucions per evitar que la col·lecció quedés en res després d’un treball iniciat amb només cinc anys, quan va començar a guardar estampes de Sant Josep. “Va ser el monestir el que va oferir més garanties i per això és aquí”, explica Josep Sansalvador, l’arxiver actual. Allà es guarden fins a 48 col·leccions de temàtiques diferents, entre les quals la de les imatges de Sant Josep (avui ja formada per 54.000 estampes), Advocacions Marianes (504.000 documents), medalles religioses (163.000) o figures d’àngels (4.800), l’última incorporació després que l’oferís al monestir la presidenta de l’Associació d’Amics dels Àngels. “Tot el material són donacions o intercanvis amb altres col·leccionistes”, explica Sansalvador.

Tanmateix, una de les col·leccions més importants i significatives de l’Arxiu Gavín és la d’edificis religiosos, que té inventariats fotogràficament tots els oratoris, catedrals o capelles d’hospitals i presons de Catalunya, 26.444, a través de més de 214.000 fotografies, la qual cosa la converteix en única. I tot això obert al públic en general i a estudiosos en particular. “No es tracta d’acumular per acumular, sinó de donar-li un sentit. Hem col·laborat amb 650 publicacions”, assegura Josep Sansalvador.

Aquest arxiu, part del qual va estar a Tàrrega entre els anys 2001 i 2004, celebrarà entre l’octubre i el novembre el desè aniversari amb un cicle de quatre conferències en una sala municipal d’Os de Balaguer.

© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com