Menú lateral AMP
ASTRONOMIA TURISME

Del Montsec a l’Univers

Firma
  • A. GUERRERO
29/06/2018 a les 05:21
El Parc Astronòmic va celebrar ahir la primera dècada de vida reconeixent l’aportació del territori || Elsa Artadi, Artur Mas i José Montilla van assistir a l’acte de commemoració a Àger

Les autoritats escoltaven ahir les explicacions del director científic del PAM, Salvador Ribas.

LLEONARD DELSHAMS

Amb deu anys n’ha tingut prou el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) per convertir-se en un referent mundial en el seu sector. El parc, amb el Centre d’Observació de l’Univers (COU) com a punta de llança, va nàixer com una oportunitat per aprofitar les singularitats i el potencial de la zona davant la situació de regressió demogràfica i econòmica en què es trobava. El balanç d’aquesta dècada no pot ser millor, amb un impacte econòmic al territori de més de deu milions. Només el Centre d’Observació de l’Univers ha rebut més de 270.000 visitants des de la seua inauguració i fins a un 70% va pernoctar al Montsec durant la visita.

El PAM va acollir ahir a la tarda l’acte commemoratiu per celebrar aquests deu anys de vida. Va presidir l’acte la consellera de Presidència, Elsa Artadi, juntament amb els expresidents José Montilla i Artur Mas. L’alcalde d’Àger, Lluís Ardiaca, va assegurar que “el parc ha estat un abans i un després per al territori. És un referent turístic. Ningú no pensava que tindria aquesta repercussió”. Ardiaca va voler recordar que un dels impulsors va ser el científic lleidatà Joan Oró. Precisament, l’entrada del PAM està presidida per una placa commemorativa amb una frase d’Oró: “Una sola Terra al Sistema Solar. El seu futur és a les vostre mans.”

Per la seua part, el director científic del PAM, Salvador Ribas, va destacar que el nou espai expositiu “està pensat perquè el visitant interactuï amb els elements”. L’acte commemoratiu també va incloure l’entrega dels diplomes de la Certificació Starlight a 24 municipis del Montsec. Impulsada per la Fundació Starlight, la certificació acredita la qualitat del cel nocturn de la zona.

Durant la inauguració de la nova exposició permanent (vegeu el desglossament), Mas, Montilla i Artadi van elogiar les instal·lacions del parc i van afirmar que estaven sorpresos per la seua capacitat per interactuar amb el visitant. Avui està prevista una jornada sobre Ciència i Astroturisme a la seu del consell comarcal a Balaguer.

Està formada per tres espais. El primer es tracta de l’Espai Recepció, que dóna a conèixer el parc i les investigacions que s’hi desenvolupen. L’Espai Univers permet als visitants descobrir, entre altres coses, els components que formen el cosmos i la possibilitat de poder observar més enllà de la llum visible gràcies als telescopis que treballen amb longituds d’ona. Finalment, l’Espai Starlight-Cel Fosc mostra l’experiència de submergir-se en el cel fosc.

Nova exposició per consolidar el COU com a destinació turística mundial

Un dels actes d’ahir va ser la inauguració de la nova exposició permanent sobre astronomia al COU, que no s’havia remodelat des de la seua obertura de l’any 2009. Precisament, la inauguració d’aquest espai expositiu va centrar part de la celebració d’ahir. Amb una superfície de 280 metres quadrats, el nou espai d’exposicions pretén consolidar el projecte científic i divulgatiu del parc perquè continuï sent una destinació d’astroturisme internacional.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com