Menú lateral AMP
AGRICULTURA FRUITA

Préssec i nectarina quadrupliquen el preu des del camp fins a la taula

Firma
  • SEGRE
Actualitzada 08/09/2018 a les 07:55
Segons un estudi de JARC-COAG, que els situen entre els aliments amb més diferències || El cas més cridaner és el del meló, que es dispara un 773%

Imatge de l'inici de la campanya de préssecs i nectarines a la província.

SEGRE

El preu de préssecs i nectarines es multiplica pràcticament per quatre des del que es paga en origen fins al que arriben a abonar els consumidors per emportar-se’ls a casa. És el que afirma l’Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments (IPOD) elaborada per JARC-COAG referit al mes d’agost passat. En concret, apunta que un quilo de préssec es valorava el mes passat en origen a 0,48 euros per quilo, mentre que en el cas de la nectarina s’elevava mínimament a 0,51 euros. Aquesta fruita, tanmateix, es venia al consumidor final a una mitjana d’1,88 i 2,02 euros per quilo, respectivament. Representa uns increments del 292% i del 296%.

En aquest sentit, la fruita de pinyol se situa entre els aliments que més s’encareixen, però la palma se l’emporten síndries i melons. Els productors amb prou feines reben entre 0,11 i 0,19 euros per quilo, però en els punts de venda es comercialitza a 0,96 i 1,46. És a dir. Es disparen un 773%, en el cas de les síndries, i un 668%, en els melons.

 


El PSC demana mesures contra la pedra, amb suport financer, i estudiar una assegurança de renda

 

Els agricultors, no únicament els productors de fruita, veuen en aquestes diferències de preus el seu gran problema. Acusen la gran distribució de pressionar els preus a la baixa, portant en moltes ocasions que els pagesos es vegin forçats fins i tot a vendre per sota de costos de producció, una situació que en el cas de la fruita ha estat especialment greu en els últims anys des que Rússia va imposar el veto a la fruita comunitària.

En un altre ordre de coses, el diputat del PSC per Lleida al Parlament, Òscar Ordeig, va afirmar ahir que “el Govern de la Generalitat ha de donar una resposta i solucions definitives a les afectacions de les calamarsades que patim cada estiu, especialment aquest, en la nostra agricultura”.

Va insistir en la necessitat que “el departament d’Agricultura, com ha estat la tònica d’aquest Govern, es limita a fer estimacions i promeses agafant-se a allò que qui dia passa, any empeny” i va afegir que “el que toca és agilitzar els peritatges” afectats pel granís i que els afectats puguin cobrar les indemnitzacions com més aviat millor. Va apuntar altres propostes com “facilitar el suport financer per a la contractació d’assegurances i estudiar una pòlissa d’ingressos que cobreixi les pèrdues per danys climàtics i crisi de mercat, tal com es va acordar en el monogràfic sobre agricultura i món rural que va tenir lloc al Parlament el 2014”.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com