Menú lateral AMP
MACROECONOMIA INTERNACIONAL

La crisi argentina empitjora i posa en perill el comerç exterior

Firma
  • SEGRE
01/09/2018 a les 05:19
Lleida hi va exportar l’any passat productes per valor de més de 4 milions || Després de caure el peso i la pujada de tipus, el país espera el crèdit del Fons Monetari

Manifestació d’estudiants argentins contra les retallades enmig de la greu crisi del país.

EFE

L’Argentina viu una greu crisi econòmica que s’ha traduït, entre altres aspectes, en l’enfonsament de la seua moneda, el peso. Aquesta situació pot afectar el comerç internacional, en un país al qual empreses lleidatanes van exportar l’any passat productes per valor de 4,12 milions d’euros. El que més venen les firmes de Ponent en aquest país és maquinària i olis i aromes essencials. Al primer semestre de l’any, segons la secretaria d’Estat de Comerç, les vendes a l’Argentina se situaven en 1,73 milions, una xifra que ja s’ha pogut veure afectada per la debilitat econòmica d’aquest país. Durant els últims anys, Lleida ha anat reduint les importacions de productes argentins, dels 19,97 milions del 2015 es va passar a 8,67 l’any següent i els tot just 3,49 l’exercici del 2017. Entre els mesos de gener i juny, s’han limitat a 930.000 euros.

El ministre d’Hisenda de l’Argentina, Nicolás Dujovne, viatjarà dimarts vinent a Washington per reunir-se amb la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, per debatre la sol·licitud d’accelerar el cobrament del crèdit de 50.000 milions de dòlars concedit al país el juny passat i dels quals, de moment, l’Argentina ha pogut disposar de 15.000 milions. L’acord amb l’FMI preveu que l’Argentina redueixi el dèficit fiscal a l’1,3 per cent del PIB el 2019.


Els carrers de Buenos Aires i altres ciutats són escenari de protestes contra les retallades

Aquest dijous passat, el Banc Central de l’Argentina va decidir apujar els tipus d’interès del 45 al 60 per cent per mirar de frenar la caiguda en picat del peso, que el 2018 ja acumula una pèrdua del 102 per cent davant del dòlar i del 96 per cent respecte a l’euro. L’escalada del dòlar afecta també l’avenç dels preus, que el mes de juliol era del 31,2 per cent en termes interanuals. Davant de tot això, el Govern argentí prepara un nou paquet de mesures econòmiques, que s’anunciaran aquest dilluns que ve. El gabinet del president argentí, Maurico Macri, es va reunir ahir per abordar la situació.

Als carrers de Buenos Aires ja s’estan registrant aquests dies les primeres manifestacions contra les previsibles noves retallades que aplicarà el Govern per atallar la crisi i per poder complir a més les exigències del Fons Monetari Internacional per ajudar-los. Estudiants, docents, sindicalistes i polítics opositors al president de l’Argentina van omplir ahir els principals carrers de Buenos Aires.

Entre els mals històrics de l’economia argentina destaquen els elevats dèficit fiscal i despesa pública.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com