Menú lateral AMP
TURISME BALANÇ

Boletaires omplen restaurants del Pirineu i els hotels tanquen el pont al 50 per cent

Firma
  • MARÍA MOLINA
12/09/2018 a les 05:22
L’ocupació va assolir fins al 85% en alguns municipis de muntanya per l’arribada de boletaires || Els índexs de turisme el mes de setembre registren un petit repunt respecte al mateix mes del 2017

Una parada de bolets a Organyà, a l’Alt Urgell, a peu de la C-14 durant la jornada d’ahir.

M.M.

La més que notable campanya de bolets ha fet que els índexs d’ocupació turística hagin rondat el 70 i el 85 per cent en establiments reglats de les comarques del Pirineu, especialment hotels, durant els primers dies de setembre i, sobretot, el primer cap de setmana, segons va explicar el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau. Aquesta circumstància també ha beneficiat el sector de la restauració, amb una molt bona afluència de clients en esmorzars i dinars. Les sortides de turistes a la caça de bolets han redundat en reserves d’una o dos nits per fer sortides al bosc, va remarcar. Pel que fa al balanç d’ocupació per aquests dies del pont de la Diada (del 8 a l’11), tant la Federació d’Hostaleria com el Patronat de Turisme de la Diputació el xifren en un 50% de mitjana en tota la província de Lleida, un percentatge satisfactori tenint en compte que es tracta del final de la campanya d’estiu, va indicar el director del Patronat de la Diputació, Juli Alegre.

Els índexs van en la mateixa línia que els de l’any passat, amb un lleuger augment d’ocupació ja que el pont de l’11 de setembre s’ha allargat un dia al caure en dimarts (l’any passat la Diada es va celebrar en dilluns). No obstant, s’ha de tenir en compte que el retorn a l’escola és avui i que els actes de la Diada van fer tornar a Barcelona molts visitants amb prou temps per evitar els tancaments de carrers per les mobilitzacions, va puntualitzar Alegre.

Pel que fa a la primera quinzena d’aquest mes, el Patronat calcula que serà d’un 45 per cent de mitjana. Queden encara per comptabilitzar les persones que aniran a la brama del cérvol a la reserva natural de caça de Boumort, que comença aquest dissabte 15 i acaba a mitjans del mes d’octubre, i la valoració final del turisme d’aventura que va iniciar la temporada a mitjans de març i que finalitzarà a mitjans del mes que ve (vegeu el desglossament).

Pel que fa a la campanya de bolets, les últimes pluges han fet aflorar rovellons i altres varietats en menor quantitat a l’espera que les precipitacions es mantinguin, de manera que ja se supera el desastre de la campanya de l’any 2017. Hi ha parades a les carreteres i en una que està situada a peu de la carretera C-14 a Organyà el quilo de rovelló es venia ahir a catorze euros

Increment del 4% en els serveis de turisme actiu

El turisme d’aventura segueix sent l’atractiu més gran de les comarques de muntanya i, en especial, el ràfting. Tot apunta que el nombre de serveis suposarà un increment que pot arribar al 4% respecte als registrats l’any passat, en el qual es van comptabilitzar 708.180. La previsió era arribar a un 5% més, però les contínues pluges de primavera (la campanya va començar a mitjans de març i acaba el 15 d’octubre) va cancel·lar moltes reserves. No obstant, el bon comportament del juliol i, sobretot, de l’agost, ha fet remuntar “aquesta punxada”, segons el responsable del sector al Sobirà, Florido Dolcet. L’impacte econòmic dels esports d’aventura va suposar el 2017 un import de 98,5 milions d’euros, 800.000 més que el 2016. El client del turisme d’aventura és principalment català, en un 75%, un 15% de la resta d’Estat espanyol i un 10%, estranger.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com