Menú lateral AMP
MUNICIPIS GEOLOGIA

Augmenta

Firma
  • XAVIER RODRÍGUEZ
02/08/2018 a les 05:21
Un despreniment desplaça un gran volum de terra i sobresalta els veïns al matí || Els geòlegs analitzen si hi ha altres punts de risc i tindran preparat un nou estudi aquest mateix mes

Imatge del despreniment que es va registrar ahir al matí a Mencui i que va arrossegar diversos arbres.

MAGDALENA ALTISENT

Mencui va començar la jornada d’ahir amb un nou despreniment de terra a uns deu metres del poble i que ja fa perillar un carrer d’aquest nucli del municipi de Soriguera. Aproximadament a les 07.00 hores, una veïna va sentir el soroll provocat per l’allau, que va desplaçar un gran volum de terra i roques uns 100 metres i es va emportar diversos arbres i vegetació diversa, i va sortir alarmada del seu habitatge “al veure com queien els arbres just davant de casa, on tenim els horts”. Un altre veí va assegurar que va veure com es movia una estructura que té instal·lada als seus cultius. Per la seua part, l’alcalde, Josep Ramon Fondevilla, va explicar que “el pròxim que podria perillar seria el carrer del poble”, que es troba just a sobre del lloc on es va registrar el despreniment.

La població demana que es busqui una solució als moviments de terra que s’estan registrant al poble després de les abundants pluges d’aquesta primavera, que ja han provocat l’aparició de mitja dotzena d’esquerdes en un carrer de Mencui i en una casa del poble, de la mateixa manera que el talús sobre el qual se sustenta el poble s’ha desplaçat uns dos metres, aproximadament (vegeu SEGRE d’ahir). Els geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) van visitar ahir aquest nucli i la previsió és que tinguin a punt el nou estudi aquest mateix mes. El subdirector d’Enginyeria i Recursos Geològics de l’ICGC, Joan Palau, va apuntar que van portar a terme un reconeixement per poder determinar si hi ha risc de més despreniments i si aquests podrien afectar altres punts del poble, encara que va avançar que “sembla que estan més localitzats en una part de la població”. Palau va assenyalar que els terrenys on es troba la casa on han aparegut esquerdes són argiles i sorres (entre altres components), per la qual cosa “és més fàcil que hi hagi moviments si hi ha abundants pluges”.

No obstant, va assegurar que la resta del nucli se sustentaria sobre roques, la qual cosa donaria “més estabilitat” a aquesta zona. Els geòlegs tornaran avui al matí a Mencui per portar a terme proves i poder analitzar el terreny.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com