Menú lateral AMP
MEMÒRIA HISTÒRICA

Denuncien pintades de groc en una creu funerària a Arbeca

Firma
  • R. R.
Actualitzada 03/07/2018 a les 09:48

La creu pintada de groc.

SEGRE

Veïns d’Arbeca han denunciat davant dels Mossos d’Esquadra que una creu funerària als afores del poble va aparèixer a mitjans del mes passat pintada de groc. Es tracta d’un monument erigit en els inicis del franquisme, cap a l’any 1940, i una inscripció gravada a la pedra demana “una oració pels que aquí van ser immolats per Déu i per Espanya”. Tanmateix, no està dedicat a combatents a la Guerra Civil ni tampoc a persones que se signifiquessin en favor del règim dictatorial de Francisco Franco.

La base de la creu, de forma hexagonal, recorda sis veïns que durant els primers dies de la guerra, el 13 d’agost del 1936, van ser afusellats per un grup de milicians anarquistes al lloc on s’erigeix el monument.

Entre ells hi havia alguns membres de les famílies més acabalades del poble i també l’aleshores alcalde, Marià Mullerat, que va exercir també com a metge i editor d’una publicació periòdica en català, L’Escut. L’arquebisbat de Tarragona va iniciar un procés per beatificar-lo el 2003. Els difunts tenen familiars que viuen actualment a Arbeca.

L’ajuntament, per la seua banda, va indicar que mai ha fet cap tipus d’intervenció en aquest monument, ubicat en terrenys de propietat privada al peu de la carretera entre Arbeca i les Borges Blanques.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com