Menú lateral AMP
AGRICULTURA BALANÇ

Els pagesos calculen danys de fins a un 75% en pomes

Firma
  • SEGRE
19/08/2018 a les 05:25
Per la pedregada de divendres, que es va acarnissar amb l’Horta de Lleida || Pèrdues també en finques amb altres fruites, com peres

Ahir es podia veure a l’Horta aquesta imatge de pomes caigudes a terra per la tempesta de divendres.

AMADO FORROLLA

Les primeres inspeccions a les finques de partides de l’Horta de Lleida afectades per la tempesta de pedra de divendres apunten a danys importants, en especial, en finques de pomeres. El líder d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, calcula que en partides com la Plana o Granyena hi haurà explotacions amb pèrdues d’un 65 i fins i tot un 75 per cent de la producció de poma, fonamentalment golden. De totes maneres, a mesura que passin els dies es podran fer valoracions més ajustades de les conseqüències de la calamarsa. En el cas de parcel·les de pera conference, calcula que els danys poden ser inferiors, entre un 45 i un 50%. En aquest cas, també és necessari esperar perquè puguin apreciar-se millor els efectes dels cops del granís. Així mateix, hi ha casos d’explotacions dedicades a la producció d’altres varietats de peres amb afectacions. Són casos de blanquilla, alexandrina o barlet.

De moment no hi ha estimacions oficials de la conselleria d’Agricultura, però Asaja preveu que puguin ser centenars les hectàrees afectades a les partides de l’Horta de Lleida.

La d’aquest divendres és la tempesta número onze que ha descarregat, amb més o menys virulència, a les comarques del pla de Lleida durant aquesta campanya fructícola. Caldria sumar-hi les registrades a les comarques del nord de la província, que també han pogut traduir-se en problemes per a algunes produccions.

Agroseguro estima de forma provisional en 32 milions d’euros les indemnitzacions que haurà d’abonar pels danys de les tres grans calamarsades que han afectat des del mes d’abril cultius de fruiters a les comarques de Lleida. L’última pedregada va tenir lloc el 20 de juliol i va afectar unes 2.000 hectàrees de fruiters, bàsicament entre els termes municipals d’Alcarràs i Lleida, Agroseguro quantifica en uns 10 milions d’euros les indemnitzacions pels danys en fruiters, segons la valoració de la companyia asseguradora. Aquesta calamarsada del 20 de juliol també va afectar a la mateixa àrea 1.400 hectàrees de panís i 800 de raïm de vi.

El pool assegurador Agroseguro xifra en dinou milions d’euros més les indemnitzacions pels danys de la calamarsada en fruiters a Ponent del 29 d’abril, i en tres milions d’euros, la del 12 de maig.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com