Menú lateral AMP
FRUITA PREVISIONS

La producció europea de poma creix un 36% i la de pera, un 4%

Firma
  • SEGRE
10/08/2018 a les 05:23
Recuperació del potencial productiu després d’un 2017 atípic || La campanya arranca amb cambres buides i la Xina, líder mundial, reduirà un 30% l’oferta de poma

Peres de la varietat blanquilla, aquest dimecres, a punt de ser collides en una finca de Lleida.

MAGDALENTA ALTISENT

La producció europea de poma s’incrementarà la pròxima campanya un 36%, després de la pèssima collita del 2017, mentre que la de pera ho farà en un 4%. Aquestes són les dos grans conclusions de les previsions fetes públiques ahir a Varsòvia en el marc de Prognosfruit 2018. Estem parlant de 12,612 milions de tones de poma i de 2,326 de peres. Si la comparació aconsegueix la mitjana de collita dels últims tres anys, els increments d’oferta se situen en un 13 i un 3%, respectivament.

En el cas de la poma, és la producció més important en deu anys gràcies a l’absència d’inclemències meteorològiques importants, que sí que van afectar l’any passat. L’augment de collita més gran tindrà lloc a Polònia, una veritable potència i que recupera producció després d’un pèssim 2017. Repunta un 56% sobre l’any passat, fins als 4,48 milions de tones.


Destaca el posicionament del sector de la pera catalana al nord de l’Àfrica i al Brasil

En el conjunt d’Espanya s’augura un descens mínim d’un 1%, com en el cas de Lleida, que lidera el sector. El director d’Afrucat, Manel Simon, va apuntar que un factor positiu en l’arrancada de campanya és que es comença amb les cambres de fred buides i un mercat que va qualificar com a àvid de producte. A més, s’auguren descensos d’un 30% tant a la Xina, líder mundial, com a Mèxic. Precisament, al setembre, alguns inspectors mexicans vindran a conèixer el mercat de la poma amb la possibilitat d’obrir-se a les importacions espanyoles.

A més, caldrà veure la influència del Brexit, ja que Anglaterra importa de la UE 233 milions de quilos de pomes, 16 dels quals catalans.

Quant a les peres, Afrucat apunta que els productors europeus es mostren moderadament optimistes tenint en compte l’increment d’exportacions intracomunitàries, destacant l’augment de consum a Alemanya.

A més, tant Bèlgica com Holanda estan exportant a la Xina, amb la qual cosa disminueix la pressió de la seua oferta als mercats europeus. Mentrestant, Catalunya fa el mateix amb trameses al nord de l’Àfrica i el Brasil, malgrat la inestabilitat de tots dos mercats. El sector europeu aposta per créixer en països tercers. En peres, la producció tornarà a ser liderada per Itàlia, seguida d’Holanda, Bèlgica i Espanya. Percentualment destaca l’increment d’oferta d’un 21% de la pera holandesa, que l’any passat es va veure afectada per problemes de caràcter meteorològic.

Etiquetes
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com